نحوه نوشتن فصل دوم پایان نامه مبانی نظری و پیشینه تحقیق | porseshneshan
اکنون باید در مورد موضوع انتخابی و سوال تحقیق خود به جستجو و تحقیق بیشتر بپردازید. دراین راستا از منابعی استفاده کنید که مناسب هستند برای مثال می توانید از منابع دانشگاهی و پژوهشی همچون کتاب ها، گزارشات، مقالات، اسناد دولتی و نیز منابع معتبر اینترنتی مانند گوگل اسکالر، جی استور و غیره استفاده نمایید. اولویت بررسی را به روی آخرین تحقیقات انجام شده بگذارید و در صورت نیاز تا جایی که کافی است به تحقیقات پیش تر از آن بپردازید. جدیدترین تحقیقات و مطالعات انجام شده بیشتر به شما کمک میکنند به چه موضوعاتی در گذشته پرداخته شده و چه موضوعاتی از دید محققان دور مانده است.
- در این مرحله، ابتدا هر یک از مقالهها یا گزارشهایی را که جایابی کردهاید، به طور مقدماتی مطالعه کنید تا میزان رابطه آنها با موضوع تحقیق، مشخص شود.
- هدف مبانی نظری نقد تئوریهای موجود و شناسایی تئوریهای معتبر وقوی در زمینه پژوهش است و محقق باید طبق دو دسته بندی تئوری مادر و تئوری خرد به مشخص کردن نظریهی استنادی خود پیرامون موضوع مورد تحقیق بپردازد.
- حجم منطقی فصل دوم پایان نامه یا پیشینه پژوهش در رساله دکتری بین 20 تا 50 صفحه است و در پایان نامه کارشناسی ارشد معمولا کوتاهتر است.
- در این جمله حتی میتوان به کیفیت و کمیت پژوهشهای انجام شده نیز اشاره کرد.
- همچنین جهت نوشتن پیشینه تحقیق در مقاله خود میتوانید از منابعی مانند مقالهها و مطالعات تجربی منتشر شده در مجلههای معتبر، گزارشهای تحقیقی، کتابهای درسی و برخی پایان نامهها استفاده کنید.
- شاید این تنها نقطه تفاوت باشد که بستگی به این دارد که آیا مروری بر پیشینه تحقیق برای مقاله پژوهشی مورد استفاده قرار میگیرد یا تکلیف مستقل.
این فرآیند معمولا یکی از فصول پایان نامه یا رساله است که امکان ارائه آن به عنوان یک تکلیف مستقل نیز وجود دارد. به منظور بررسی تحقیقات قبلی و تدوین پیشینه تحقیق، باید منابع اطلاعاتی مرتبط با موضوع تحقیق، جایابی شده و مورد تحلیل قرار گیرند. بسیاری از پژوهشگران و دانشجویان هنگام نوشتن پیشینه تحقیق در مقاله خود با مشکل روبرو میشوند.
حجم مروری بر پیشینه تحقیق
مطالعه منابع، باید هم از منابعی باشد که به طور مستقیم، در رابطه با موضوع تحقیق می باشند و هم از منابعی باشند که به صورت غیرمستقیم با آن موضوع، ارتباط دارند. همانند دیگر بخشهای یک مقاله علمی، بخش پیشینه پژوهش نیز تحت بررسی همتا قرار میگیرد و نوشتههای آن باید به درستی به منابع معتبر ارجاع داده شده باشند. بعضی ژورنالها نیز در پایان هر دوره نوشتاری با عنوان «دوره سالانه» یا «مرور سالانه» منتشر میکنند که در آن به مرور مقالات چاپ شده در موضوعی به ویژه در آن ژورنال پرداخته میشود. علاوه برموارد ذکر شده، برخی از انواع مرور پیشینه ها با هدف خاصی نگاشته می شوند. مانند مرورهایی که در قالب یک مقاله بلند و به سفارش سردبیر برخی مجله ها منتشر می شوند.
ساختار مروری بر پیشینه تحقیق
پیشینه تحقیق میبایست به روشنی نشان دهد که چگونه پیشینه انتخاب شده به هدفهای تحقیق مورد نظر مربوط میشود. بنابراین میتوان گفت که پیشینه تحقیق در مقاله نویسی حلقه ارتباط پژوهشهای گذشته با موضوع تحقیق یا مقاله پژوهشگر است که پس زمینه علمی موضوع تحقیق به همراه اهمیتی که تحقیقات وی دارد را نشان میدهد. توجه داشته باشید که در هنگام بررسی پیشینه تحقیق، ممکن است با اطلاعات زیادی مواجه شوید، اما نیاز نیست که از همه آنها در مقاله خود استفاده کنید. یکی دیگر از دلایل نوشتن پیشینه تحقیق در مقاله این است که پژوهشگر نشان دهد از آخرین تحقیقات انجام شده در رابطه با حوزه تحقیق خود مطلع است.