از پلهها باید بروید پایین و آنجا هم تعدادی میز و صندلی چیده شده که میتوانید بنشینید. اگر از طرفداران آش هستید حتما بشته واش را امتحان کنید و از طعم آن لذت ببرید. این آش با استفاده از اسفناج، عدس، سیر، پیاز، زیره سبز و زردچوبه تهیه میشود و سرشار از آهن است.
- ماهی سفید یا انواع دلخواه دیگر را میتوان با رب انار، مغز گردو، ادویه و سبزیجات خاص شمال مانند خالواش، نعناع و چوچاق طبخ کرد.
- در ۲۰ دقیقه پایانی پخت خورش، بادمجانها و گوجههای سرخ شده را در خورش بریزید تا ترشه واش روغن بیندازد.
- دیبیجا را از موادی مانند اشپل ماهی، پیاز، کره، آب نارنج یا آب انار و ادویه درست میکنند که یک پیش غذای چرب، لذیذ و خوشمزه است.
این خورش ترکیبی از گوشت اردک ، پیاز و رب انار و گردو است و یک غذای کاملا مغذی، مقوی و سرشار از انرژی است. زمانی که نام کباب به گوشمان میرسد، یک غذای گوشتی را متصور میشویم اما کال کباب یک غذای گیاهی ست که منظور از کباب، بادمجان کبابی ست. کال کباب یکی از بهترین غذاهای شمالی ست که امتحان کردن آن هنگام سفر خالی از لطف نیست. چاشنی مورد استفاده برای این غذا سبزی چوچاق است و برای تغییر رنگ آن، کمی آب انار به آن اضافه میکنند.
۵. ورقه گیلانی و طرز تهیه آن
کمی نمک و دو قاشق کره آب شده روی ماهی بریزید و آن را مزهدار کنید. در این مرحله ماهی را روی آتش کباب کنید یا آن را برای ۴۰ دقیقه در فر با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید تا بپزد. سپس اشپل ماهی را به این مواد بیفزایید و با گوشتکوب یا میکسر، خوب با هم مخلوط کنید. برخی افراد، نیمی از مقدار سبزی و پیاز را به مایه شامی اضافه میکنند و برای تهیه سس در ابتدا پیاز را تفت میدهند و سپس رب و بقیه سبزی را به آن می افزایند. در کنار این غذای گیلانی، میتوانید بادمجان سرخ شده هم سرو کنید. شما میتوانید علاوه بر شکر در مرحله آخر، دو قاشق غذاخوری سرکه هم به آش اضافه کنید.
دیگر مواد اولیهای که در این غذا استفاده میشود نمک و فلفل، گوشت اردک یا مرغ و لوبیا قرمز است. اگر قصد پخت این غذای ترش گیلانی را دارید بهتر است که به همراه آن برنج هم سرو کنید. بادمجان، گردو، رب انار، گوجه، و سبزیهای معطر مواد اولیه خورشتی به نام بادنجان کباب هستند که در سفره مازندرانی ها دیده می شود.
لیست ۸ غذای شمالی
غذاهای ماهیدار نیز یکی دیگر از خوشمزهترین غذاهای شمالی محسوب میشوند که گاهی به شکل شور و دودی نیز پخته میشوند. باقلاقاتق و ترش تره نیز در این دسته قرار میگیرند که در بخشهای پیشین آنها را معرفی کردیم. سیر قلیه یا به گویش محلی “چغرتمه” یک نوع غذای شمالی از نوع گیلگی است که معمولا با برگ سیر تازه تهیه می شود. به دلیل استفاده سیر در این خورش معمولا در فصل های پاییز و زمستان بیشتر در شهرهای شمالی کشور طبخ می شود. در تهیه سیر قلیه ه علاوه بر برگ سیر از گوشت مرغ یا اردک، تخم مرغ و آبغوره نیز استفاده می شود.
اگر اکثر غذاهای شمالی را امتحان کرده باشید، متوجه می شوید که بادمجان جزء مواد اصلی غذاهای آنهاست. از غذاهای شمالی بینظیر کباب ترش است چه در مازندران بروید چه در رشت میتوانید این نوع کباب را نوش جان کنید. گوشت تازه چند ساعت با سیر، سبزیجات تازه، گردو، فلفل و رب انار غلتانده می شود تا خوب مواد در داخل گوشت بماند و سپس آن را روی زغال کباب میکنند. این غذا نیز علاقه مندان زیادی دارد که طعم لذیذ و متفاوت کباب را تجربه می کنید.
این آش را با ماهی شور سرو میکنند که بسیار خوشمزه میشود. ترشه آش را معمولاً در وعده عصرانه سرو میکنند اما میتوانید بهعنوان ناهار نیز این غذای خوشمزه را میل کنید. ترشه تره از غذاهای اصیل رشتی است که در دیگر شهرهای گیلان نیز تهیه و پخت میشود. ترشه تره را باید با برنج کته و ماهی شور یا ماهی دودی میل کنید تا نهایت لذت را از این غذای اصیل گیلانی ببرید. نکته قابلتوجه درباره آغوز مسما یا فسنجان شمالی این است که شمالیها معمولاً این غذا را ترش درست میکنند.
از جمله غذاهای محلی شمال (به ویژه گیلان) می توان به اناربیج، ششانداز، شیرین تره، چخرتمه، نازخاتون، لونگی، واویشکا، ترش شامی، خولی آش و … کال کباب گیلانی شباهت زیادی به ناز خاتون دارد که یک غذای مازندرانی و گیلانی است. تفاوت این دو غذا در این است که در ناز خاتون، گردو حذف میشود و بهجای آن، آبغوره به این چاشنی اضافه میشود. کال کباب بهصورت سنتی در ظرفی به اسم نمکیار، نمیار یا نمکار درست میشود.