غذاهای شمالی را بیتردید باید در صدر لیست غذاهای خوشمزه ایرانی دانست. کسی را پیدا نخواهید کرد که غذاهای خوشمزه شمالی را دوست نداشته باشد. ماهی را با ترکیبی از رب انار، گردو، سبزی معطر پر می کنند و به آرامی و با صبر روی زغال آن را کباب می کنند. تقریبا وقتی اسم غذاهای شمالی به میان بیاید همه ی ما ناخوداگاه یاد باقلاقاتق و میرزا قاسمی می افتیم که پرچم دار غذاهای شمالی هستند. این غذا در سفره ی مردم شمال ایران حضور پررنگی دارد و پادشاهی میکند. میرزا قاسمی هم که از بهترین های شمال محسوب می شود و نیازی به معرفی خاصی ندارد، این غذای خوشمزه را در دستور اصلی با بادمجان کبابی یا دودی درست می شود.
- پوست کدوی پخته شده را بگیرید و آن را با چنگال پوره کنید.
- چون بیشتر خورشتها را با گوشت اردک و به شکل سنتی درست میکنند.
- آن ها خوب می دانند که برگ سیر یکی از مفیدترین انواع سبزیجات است.
- لا همراه با ماهی سرخ شده، ماهی دودی یا بهتنهایی در کنار برنج کته یا نان، زیتون، اشپل، ترب سفید و باقلا سبز سرو میشود.
اگر قصد دارید که این غذای خوشمزه را امتحان کنید بهتر است که همراه آن برنج دودی طبخ کنید. سیر قلیه یکی دیگر از غذاهای محبوب رشت و گیلان است که مردم محلی آن را همیشه سر سفره خود سرو میکنند. برای تهیه این غذای لذیذ از مواد اولیه برگهای تازه، تخم مرغ، پیاز، گوشت مرغ و ادویه استفاده میکنند. یکی از غذاهای خوشمزه شمالی که مردم محلی گیلان آن را بسیار خوشمزه درست میکنند و بسیار هم دوست دارند، باقالاقاتق است.
۱۱. خورش غوره مسما و طرز تهیه آن
یکی دیگر از پرطرفدارترین غذای شمالی با بادمجان، میزرا قاسمی است. بادمجان کبابی، تخم مرغ، گوجه فرنگی و سیر از مواد تشکیلدهنده آن محسوب میشوند. در شهرهای دیگر ایران نیز میتوان چنین غذایی را امتحان کرد؛ ولی میرزا قاسمی شمال طعم دیگری دارد. این غذای شمالی را میتوان به عنوان پیشغذا نیز میل کرد. نازخاتون در واقع یک چاشنی محسوب میشود که در کنار انواع غذاهای مازندرانی سرو میگردد. برای درست کردن نازخاتون، بادمجان کبابی را خوب میکوبند تا کاملا له شود.
طرز تهیه حلوا نخودچی لطیف و خوشمزه
اسفناج مرجی، کدوبره، ماهی گردوبیج و … از معروفترین غذاهای مازندرانی هستند. واویشکا، شامی، میرزا قاسمی و … از غذاهای نونی شمالی محسوب میشوند. اگر راهی سفر طعمها شدید، سری به جاذبه های لاهیجان بزنید. میرزاقاسمی را باید یکی از غذاهای شناخته شده و لذیذ گیلانی دانست که در شهرهای رشت، انزلی، لاهیجان، صومعهسرا و … محبوبیت بالایی دارد. معمولاً نازخاتون را به همراه غذاهایی مانند شامی، ترش کباب و واویشکا بهعنوان چاشنی استفاده میشود.
ماهی مالاتا، مالاته، مالابیج یا مالاتای ترش یک غذای محلی گیلانی است که معمولا آن را با برنج کته یا آبکش، اشپل ماهی، باقلای مازندرانی، ترب محلی و ماست سرو میکنند. خاستگاه این غذای دریایی به شهرهای رامسر در مازندران و رودسر در گیلان یعنی حوزه شمال شرقی این استان برمیشود. مغز گردوی سابیده شده را با آب، رب انار و زردجوبه در قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا با هم بپزند. در حین پخت، کمی نمک به مواد اضافه کنید و اجازه دهید تا این مخلوط غلیظ شود. کشمش یا خرمای پرک شده را در داخل مایه کوکو بریزید و مقداری ادویه به آنها اضافه کنید. آش ترش شمالی یا گیلانی و بهقول خود گیلانیها «تورشه آش»، یک آش بسیار لذیذ و مقوی است.