کئی پلا یا همان کدو پلو یکی دیگر از غذاهای شمالی است که خاستگاه آن را در مازندران باید پیدا کرد. برای لذت بردن بیشتر از این غذای خوشمزه پیشنهاد میکنیم یک گوجهفرنگی خام را روی برنج خود خرد کنید و از ترکیب آن با باقلا وابیج لذت ببرید. عاشق غذای شمالی با دستچخت محلیهای خوشسلیقه هستید؟ سراغ اجاره اقامتگاه بوم گردی گیلمار شفت بروید که سر ظهرش با عطر دستپخت مادران هنرمند گیلک همراه است. بادمجان، رب انار و دانه های انار به همراه گردو، ترکیبی برای شما خواهند ساخت که باور نخواهید کرد. مرینیت کردن کباب ترش و زمانی که برای آماده شدن این غذا صرف می شود، نشان دهنده ی اهمیت غذا و نوع طبخ آن در شمال ایران در گذشته است.
- در آخر، سیر و کدوی تفت داده شده را با کمی گلپر در قابلمه بریزید و خوب هم بزنید تا یک خورش غلیظ به دست بیاورید.
- اگر راهی سفر طعمها شدید، سری به جاذبه های لاهیجان بزنید.
- باقلاقاتق یا باقالی قاتوق، یکی از قدیمیترین خورشهای محلی استان گیلان است که در تمام شهرهای شمالی، بهخصوص شهرهای استان گیلان، پخته میشود.
- بعد آب مرغ را اضافه کنید تا نیم ساعت با حرارت ملایم بجوشد.
- شاید با شنیدن اسم این غذای گیلانی فکر کنید با نوعی کباب روبرو هستید.
مرغها را درون قابلمه ریخته و به همراه آب روی اجاق قرار دهید، وقتیک ه آب جوشید، مرغ را آبکشی کنید سپس مرغ ها را در روغن سرخ کنید. سبزی چوچاق جزو سبزیهایی است که فقط در بازارهای شمال کشور میتوان آن را یافت. استفاده از مواد اولیه متنوع و تازه امتیاز ویژه غذاهای این منطقه است. سبزیجات کوهی و میوههای جنگلی عطر و طعم این غذاها را با هر جای دیگری متفاوت نموده است. ۶ تا بادمجان متوسط رو پوست گرفته و نگینی خرد کنید و داخل آب و نمک گذاشته تا تلخی بادمجان گرفته شود. بادمجان ها را آبکش کرده و خشک کنید، سپس در روغن داغ سرخ نمایید.
طرز تهیه انواع شامی و کوکوی گیلانی
همانطور که از نام آن مشخص است این غذا نوعی شامی است که در روستایی به همین نام پخته میشود. مواد اولیه تشکیل دهنده این غذا سبزیهای خشک محلی، گوشت، روغن زیتون، ادویهجات و سس پوره گوجه پخته میشود. اگر شما به رشت سفر کنید میتوانید این غذای لذیذ را در رستورانهای رشت پیدا کنید و از آن لذت ببرید. سبزی، ماست و برنج مواد اولیه تهیه یک آش خوشمزه مازندرانی به نام بنه بزه آش هستند؛ یک وعده غذایی سبک که بسیار راحت آماده میشود. گشنیز و اسفناج و شوید را با سیر و نعنا می کوبند و با ماست مخلوط میکنند تا ماست دلال آماده شود.
اشپل یا تخم ماهی سفید، یکی از چاشنیهای گیلکی است که معمولا در کنار انواع غذاهای محلی سرو میشود. وینگوم ماست، علاوه بر گیلان در استانهای مازندران و گلستان نیز طبخ میشود. در طرز تهیه سنتی فیبیج در فر، باید سینی فر را چرب کنید و کمی نمک روی آن بپاشید. سپس ماهی را برای یک ساعت در فر از قبل گرم شده با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا بپزد. پس از گذشت این مدت، روی ماهی را به کره آغشته کنید و فر را در تنظیمات گریل بگذارید تا روی ماهی نیز مانند کف آن، برشته و طلایی شود. برای تهیه این غذا تخممرغ همزده را در تابه بهصورت نان سرخ میکنند و مایه کوکو را در آن میریزند.
شمالیها گوشت چرخکرده را با سبزیجات معطر ترکیب میکنند و به همراه گوجه فرنگی و روغن میپزند. برای کسانی که زیاد وقت آشپزی ندارند، همچنین کسانی میخواهند لاغر شوند، کدوبره پیشتهاد خوبیست. مواد اصلی این غذا سیب زمینی، کدو سبز، گوجه فرنگی،سیر و تخم مرغ است. این غذای ساده پیشنهاد خوبی برای سفرههای شما نیز میتواند باشد. شاید با شنیدن اسم این غذای گیلانی فکر کنید با نوعی کباب روبرو هستید. این غذا از ترکیب بادمجان کبابی، گردو، انار، چوچاق (نوعی سبزی محلی) و سیر پخته میشود.
۲۲. قیمه رشتی و طرز تهیه آن
ماهی مالاتا معمولا با ماهی سفید نر درست میشود؛ زیرا گیلانیها معتقد هستند که ماهی سفید نر، لذیذتر و خوشمزهتر از ماهی ماده است و گوشت سفتتری دارد. کوکو فسنجان گیلانی یا آغوز کوکو فسنجان گیلانی، یکی از غذاهای محلی گیلان است که با گردوی سابیده شده، سبزیجات، آرد و پیاز رنده شده درست میشود. برای تهیه این کوکو، یک خورش مشابه فسنجان پخته میشود و سپس کوکوهای سرخ شده در آن قرار میگیرند تا طعم خورش فسنجان به خورد کوکوها برود. آرد برنج را در یک کاسه با آبغوره مخلوط کنید و هم بزنید تا گلولهای از آرد باقی نماند. اجازه دهید تا آش روی حرارت ملایم بجوش و سبزیجات بپزند و نرم شوند.
سپس کمی فلفل قرمز و نمک به آن اضافه کنید و هم بزنید تا سس شما آماده شود. تکههای کوچک خرد شده مرغ، اردک یا مرغابی را در روغن تفت دهید تا کاملا سرخ شوند و آب آنها کشیده شود. سپس تکههای مرغ سرخ شده را در یک قابلمه بریزید و روی شعله کم گاز قرار دهید تا کمی بپزند.
از آنجایی که سبزی معطر نیز به مرغ ترش اضافه میشود، با طعم بینظیری روبرو خواهید شد. اگر به رشت و سایر شهرهای گیلان سفر کنید، این غذای ترش را میتوانید با کته میل کنید. دلیل این ترشی را میتوان به آلوچه درون این غذا نسبت داد. بهتر است بدانید گاهی از گوشت قرمز به جای گوشت مرغ برای پخت این غذا در گیلان استفاده میشود.
اگر به شمال ایران سفر کردید، حتما خورشت مرغ ترش را به همراه برنج خوشعطر شمالی امتحان کنید. این غذا از ترکیب مرغ، سبزیجات معطر، گردو، رب انار، پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه تهیه میشود. سبزیجات این غذا شامل گشنیز، جعفری، برگ سیر و سبزیجات محلی مازندران مانند زلنگ، اناریجه و اوجی میباشد. برای درست کردن مرغ ترش، ابتدا مرغ را با ادویهجات طعمدار کرده و سرخ میکنند. در ظرف دیگری سبزیجات خردشده را با مقدار کمی روغن تفت میدهند تا آب آن خشک شده و کمی سرخ شود. پیاز را سرخ کرده، گردو و رب انار را به آن اضافه میکنند و پس از کمی تفت دادن، سبزی سرخ شده را به همراه آب به آن میافزایند.