غذاهای ماهیدار نیز یکی دیگر از خوشمزهترین غذاهای شمالی محسوب میشوند که گاهی به شکل شور و دودی نیز پخته میشوند. باقلاقاتق و ترش تره نیز در این دسته قرار میگیرند که در بخشهای پیشین آنها را معرفی کردیم. سیر قلیه یا به گویش محلی “چغرتمه” یک نوع غذای شمالی از نوع گیلگی است که معمولا با برگ سیر تازه تهیه می شود. به دلیل استفاده سیر در این خورش معمولا در فصل های پاییز و زمستان بیشتر در شهرهای شمالی کشور طبخ می شود. در تهیه سیر قلیه ه علاوه بر برگ سیر از گوشت مرغ یا اردک، تخم مرغ و آبغوره نیز استفاده می شود.
- گوجهفرنگیهای پوره شده را در تابه بریزید و با بقیه مواد مخلوط کنید.
- مرینیت کردن کباب ترش و زمانی که برای آماده شدن این غذا صرف می شود، نشان دهنده ی اهمیت غذا و نوع طبخ آن در شمال ایران در گذشته است.
- بوی آتشین میرزا قاسمی که باعث تفاوت خاص و قابل توجه این غذای شمالی نسبت به بقیه غذاها شد، به دلیل کباب شدن بادمجان آن است.
- وجود اسفناج و عدس این غذا را به غذای مناسبی برای کسانی که کمبود آهن دارند تبدیل کرده است.
این خورش ترکیبی از گوشت اردک ، پیاز و رب انار و گردو است و یک غذای کاملا مغذی، مقوی و سرشار از انرژی است. زمانی که نام کباب به گوشمان میرسد، یک غذای گوشتی را متصور میشویم اما کال کباب یک غذای گیاهی ست که منظور از کباب، بادمجان کبابی ست. کال کباب یکی از بهترین غذاهای شمالی ست که امتحان کردن آن هنگام سفر خالی از لطف نیست. چاشنی مورد استفاده برای این غذا سبزی چوچاق است و برای تغییر رنگ آن، کمی آب انار به آن اضافه میکنند.
۱۴- شامی ترش، ترشه شامی یا ترشه آب
کمی نمک و دو قاشق کره آب شده روی ماهی بریزید و آن را مزهدار کنید. در این مرحله ماهی را روی آتش کباب کنید یا آن را برای ۴۰ دقیقه در فر با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد بگذارید تا بپزد. سپس اشپل ماهی را به این مواد بیفزایید و با گوشتکوب یا میکسر، خوب با هم مخلوط کنید. برخی افراد، نیمی از مقدار سبزی و پیاز را به مایه شامی اضافه میکنند و برای تهیه سس در ابتدا پیاز را تفت میدهند و سپس رب و بقیه سبزی را به آن می افزایند. در کنار این غذای گیلانی، میتوانید بادمجان سرخ شده هم سرو کنید. شما میتوانید علاوه بر شکر در مرحله آخر، دو قاشق غذاخوری سرکه هم به آش اضافه کنید.
اگر علاقمند به غذای شمالی هستید، این 14 غذای خوشمزه و معروف شمالی را امتحان کنید!
از جمله غذاهای محلی شمال (به ویژه گیلان) می توان به اناربیج، ششانداز، شیرین تره، چخرتمه، نازخاتون، لونگی، واویشکا، ترش شامی، خولی آش و … کال کباب گیلانی شباهت زیادی به ناز خاتون دارد که یک غذای مازندرانی و گیلانی است. تفاوت این دو غذا در این است که در ناز خاتون، گردو حذف میشود و بهجای آن، آبغوره به این چاشنی اضافه میشود. کال کباب بهصورت سنتی در ظرفی به اسم نمکیار، نمیار یا نمکار درست میشود.
اگر اکثر غذاهای شمالی را امتحان کرده باشید، متوجه می شوید که بادمجان جزء مواد اصلی غذاهای آنهاست. از غذاهای شمالی بینظیر کباب ترش است چه در مازندران بروید چه در رشت میتوانید این نوع کباب را نوش جان کنید. گوشت تازه چند ساعت با سیر، سبزیجات تازه، گردو، فلفل و رب انار غلتانده می شود تا خوب مواد در داخل گوشت بماند و سپس آن را روی زغال کباب میکنند. این غذا نیز علاقه مندان زیادی دارد که طعم لذیذ و متفاوت کباب را تجربه می کنید.